Jdi na obsah Jdi na menu
 


Geniální přítelkyně (1.)

4. 3. 2022

Příběh začíná v roce 2010, kdy syn kamarádky z dětství Raffaelly (přezdívané „Lila“ telefonuje hlavní hrdince, šedesátileté ženě jménem Elena (familiárně nazývané "Lenů"). Lila zmizela a její syn ji nemůže najít. Elena si uvědomuje, že Lila o tomto kroku v pozdějším věku vždy mluvila a domnívá se, že její zmizení bylo vědomým rozhodnutím. V duchu jejich vzájemně láskyplného, zároveň však ambivalentního vztahu začne Elena dávat na papír vše, co si o Lile pamatuje, počínaje Neapolí padesátých let.

Elena a Lila vyrůstají v chudé čtvrti plné násilí a svárů, kde si Lila jako jediná uvědomí, že na nevinného člověka byla místními gangstery, rodinou Solarů, nejspíše ušita vražda.

Nikdo zde příliš neočekává, že by dívky získaly vyšší vzdělání než na základní škole. Elena je pilná a podobně jako Lila upoutá pozornost učitelky Olivierové, jedné ze svých učitelek na základní škole, zřejmě staré panny, která ji povzbuzuje, aby pokračovala ve studiu. Lila se překvapivě projeví nejen jako rebel, ale také jako zázračné dítě, které se mimo jiné samo naučilo číst a psát. Rychle dosahuje nejlepších výsledků z celé třídy, zdánlivě bez námahy. Elena je Lilou fascinovaná a cítí se jí být i ohrožována, zejména poté, co Lila napíše povídku, která podle Eleny prokazuje skutečnou genialitu. Tlačí na sebe, aby s Lilou udržela krok, a ignoruje varování učitelky, aby se nestýkala s "plebsem" – poté, co rodiče Lily odmítnou možnost, že by jejich dcera pokračovala ve studiu. Když jednou Lila hodí Eleninu panenku do sklepní šachty místního lichváře, Elena udělá totéž s Lilinou panenkou na důkaz, že dokáže být stejně odvážná jako její kamarádka. Když se Lila neohroženě vydá za lichvářem, aby požádala o vrácení panenek, Elena jde s ní, i když namísto panenek získají pouze peníze na nové.

Cesty obou dívek se rozcházejí, když Lilini rodiče odmítnou platit další vzdělání po základní škole. Elenin otec oproti tomu na nátlak starostlivé učitelky souhlasí s tím, že Eleně zaplatí další studium.

Později Elena navštěvuje měšťanskou školu a nakonec i gymnázium. Lila trvá na tom, aby Elena jako Lilina geniální kamarádka nikdy nepřestala studovat.

Zatímco Elena studuje, Lila se věnuje otcovu obchodu s obuví. K jeho rozčilení sní o tom, že bude navrhovat nové typy bot, aby na nich zbohatla. Navíc se stane velmi atraktivní, což přitahuje většinu mladých mužů ze sousedství včetně Marcella Solara, mladého syna mocného vůdce místní Camorry. Přestože na ni rodina tlačí, aby se za Marcella provdala, Lila považuje Solary za zločince. Zanedlouho přijme žádost o ruku Stefana Caracciho, majitele místního obchodu s potravinami. Poté, co Caracciové dohodu učiní ještě zajímavější tím, že souhlasí s financováním Lilina projektu s obuví, její rodina se sňatkem souhlasí. Lila a Stefano jsou sezdání, když je Lile šestnáct let. Na svatbě Elenu, která chodí s automechanikem Antoniem Cappucciem, začne odpuzovat chování "plebsu", zvláště když si uvědomí, co tím označením učitelka ze základní školy myslela. Během svatební oslavy se také ukáže, že Stefano porušil dva sliby, které dal Lile: pozval bratry Solarovi na svatební hostinu a prodal jim boty, které Lila s bratrem vlastnoručně vyrobila a o kterých jí Stefano řekl, že si jich bude navždy vážit. Pro Lilu manželství skončilo, jakmile začalo.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář