Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příběh nového jména (kniha 2.)

4. 3. 2022

Lila už ke Stefanovi nic necítí a během manželství se k němu chová chladně. Stefano ji na svatební cestě navíc zbije a znásilní, což způsobí další rozkol. Solarovi postupně přebírají stále lukrativnější projekt s obuví a Lila, přestože se bouří, je jim nucena v obchodu s obuví pomáhat.

Zatímco Lila různými způsoby pokračuje ve vzpouře, její rodině dělá starosti skutečnost, že ještě neotěhotněla. Lékař to přisuzuje únavě a předepisuje jí dovolenou. Lila, která zoufale touží nebýt sama s matkou a švagrovou, přemluví Elenu, aby jela s nimi. Elena, které se mezitím stále daří ve škole a která se zamilovala do staršího povýšeného chlapce Nina Sarratoreho, souhlasí pod podmínkou, že pojedou do určitého plážového letoviska, kde ví, že bude trávit léto i Nino. Nino však o Elenu nejeví zájem a žárlí na její spisovatelský talent. Během jejich letního pobytu Elena, Lila i Lilina švagrová tráví s Ninem a jeho kamarádem stále více času. Překvapivě jsou to právě Lila a Nino, kteří se do sebe zamilují a začnou spolu udržovat poměr, přičemž Elenu dokonce využívají jako společnou důvěrnici. Elena se cítí sklíčená a podlehne námluvám Donata Sarratoreho, Ninova otce, který ji připraví o panenství.

Za nějakou dobu se Elena dozvídá, že Lila otěhotněla a s Ninem plánují společný život. Jejich vztah následně nemá dlouhého trvání, Nino začne Lilin intelekt nesnášet a náhle ji opustí. Lila se pak vrací ke svému manželovi Stefanovi. Po narození syna a po rozhovoru s učitelkou ze základní školy, která Lile sdělí své přesvědčení, že Lila měla dokázat něco velkého, se ze všech sil se snaží stimulovat synům intelekt, mimo jiné ho naučit číst a psát. Poté, co zjistí, že má Stefano poměr s Adou Cappucciovou, se Lila nakonec rozhodne manžela nadobro opustit. Uteče do zanedbanější čtvrti k Enzovi, kamarádovi z dětství, který je do ní zamilovaný a slíbil jí, že ji bude chránit.

Elena dokončí gymnázium bez konkrétních plánů. Poté, co se dozví o možnosti bezplatného studia na univerzitě v Pise (získáním stipenia), složí přijímací zkoušku a začne usilovat o univerzitní vzdělání. Časy v Pise jsou pro ni náročné, protože je zjevně chudá a sexuálně aktivní, což neprospívá její dobré pověsti. Nakonec se seznámí s Pietrem Airotou, který je neohrabaný, suchý, ale milý intelektuál z významné rodiny. Oba se spřátelí a po ukončení studia požádá Elenu o ruku, ona nabídku přijme. Ještě před závěrečnými zkouškammi Elena napsala krýtký příběh založený na jejím životě, který obsahuje popis noci, kdy přišla o panenství s Donatem Sarratorem. Po ukončení studia ho dá Elena Pietrovi jako dárek. Ten ho dá přečíst své matce Adele, která ho dále poskytne nakladatelství, jež knihu okamžitě přijme. Kniha přinese Eleně finanční odměnu a uznání kritiků. K jejímu zklamání o knize nikdo ze sousedů příliš nemluví s výjimkou komentářů k sexuálním pasážím, a dokonce ani Lila o ni neprojeví valný zájem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář