Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příběh ztracené holčičky (kniha 4.)

7. 3. 2022

Eleně se konečně podaří Pietra opustit. Jak se však dozvídá, navzdory slibům, že i Nino opustí svou ženu, on nic takového neudělal. Elena se nakonec rozhodne přijmout Nina takového, jaký je, a přestěhuje se s dcerami do Neapole, aby mu mohla být blíž. Otěhotní s Ninem ve stejné době, kdy Lila počne dítě s Enzem. Dcery se jim narodí s měsíčním odstupem. Lila dítě pojmenuje Tina, stejným jménem jako měla Elenina dávno ztracená panenka, zatímco Elena pojmenuje svou dceru Imma, po své matce, která krátce po narození vnučky umírá na rakovinu. Elena je zavalena povinnostmi spojenými s výchovou tří dcer a navzdory pomoci Pietra a Nina se dostává do finančních potíží. Jednoho dne přistihne Nina při sexu s jejich hospodyní. Poté se od Lily dozví, že pokračoval v četných aférách s mnoha ženami, a to jak předtím, tak během jejich společného života, a dokonce i Lilu požádal, aby se k němu vrátila. Znechucená Elena nakonec najde sílu se s ním nadobro rozejít.

Uprostřed tohoto zmatku se Elena snaží dokončit třetí knihu, kterou je smluvně zavázána napsat, ale protože nemá čas, nakonec pošle svému nakladateli jinou knihu, kterou napsala, když čekala své prostřední dítě, tu, která se nelíbila Lile ani Adele. Očekává, že bude odmítnuta. Nakladatel ji naopak velmi podporuje a považuje ji za skvělé dílo.

Povzbuzena vydavatelem se Elena s dětmi přestěhuje do bytu přímo nad svou starou přítelkyní Lilou. Uvědomí si, že čtvrť se oproti době, kdy vyrůstala, velmi změnila. Mnoho lidí, včetně Eleniných vlastních bratrů, je nyní zapojeno do prodeje a užívání drog pro Solary. Lila je zatím ve čtvrti považována za spasitelku, která se jako jediná dokáže Solarům postavit, a která zaměstnává lidi ve své počítačové firmě, přičemž je pomáhá od drog odvádět.

Úspěch Eleniny knihy způsobí Solarům potíže, když se v novinovém článku objeví, že obsahuje smyšlený popis jejich nelegálních obchodů. Solarovi podají na Elenu žalobu prostřednictvím Carmen Pelusové, její spolužačky z dětství a jejich dusivý vliv na okolí se zdá být krutější než kdykoli předtím. Poté, co Michele ublíží Lile, předá Lila všechny důkazy o jejich nezákonných obchodech Eleně a společně napíší článek dokumentující zločiny Solarů.

Krátce nato Elena požádá Nina, aby je navštívil a byl součástí života jejich dcery. Během procházky, které se zúčastní všechny děti, Tina záhadně zmizí. Enzo se domnívá, že ji unesli a/nebo zabili Solarovi, zatímco Lila tvrdí, že jejich dcera je stále naživu a jednoho dne se k nim možná vrátí.

Během let se od sebe Elena a Lila stále více odcizují, zatímco si Lila zoufá nad ztracenou dcerou. Elena, v té době již známá spisovatelka, se naposledy odstěhuje ze čtvrti jejich dětství. Lila zatím začíná být posedlá historií Neapole a cykličností lidského života. Uvědomuje si zdánlivou bezvýznamnost toho všeho a nějak jí dává smysl, že by bylo záhodno beze stopy zmizet, i když to bude v novém počítačovém věku obtížné. Uplynou desítky let, až Elena sepíše příběh o jejich přátelství, kde zmiňuje ztracené panenky v dětství i pozdější ztrátu Liliny skutečné dcery. Poté Lila vyřadí Elenu ze svého života.

 

Následně se dějově dostáváme na začátek knihy poté, co Lila bezestopy zmizela, a kdy stále není nenalezena.

Jednoho dne se na Elenině poštovní schránce objeví tytéž dvě panenky, které Elena a Lila ztratily, když byly ještě děti. Význam tohoto gesta není zcela jednoznačný.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář